Jesteś tutaj: Ogłoszenia i aktualności » Konferencje i prelekcje » Gniezno: Skandynawowie na ziemiach polskich we wczesnym średniowieczu – głos w dyskusji

Skandynawowie na ziemiach polskich we wczesnym średniowieczu – głos w dyskusji

Muzeum Początków Państwa Polskiego

Od 5 do 6 października 2017 roku w naszym Muzeum odbędzie się konferencja naukowa Skandynawowie na ziemiach polskich we wczesnym średniowieczu – głos w dyskusji, którą organizujemy wspólnie z Ośrodkiem Archeologii Średniowiecza Krajów Nadbałtyckich Instytutu Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk. Wystawa czasowa Wikingowie w Polsce? Zabytki skandynawskie z ziem polskich cieszy się tak dużym zainteresowaniem, że postanowiliśmy poszerzyć jej tematykę, zapraszając na konferencję wybitnych znawców tematu.

Zapraszamy wszystkich do udziału w tym wydarzeniu – będzie można podyskutować, ponieważ po każdym wystąpieniu, które trwać będzie piętnaście minut, przeznaczymy od  piętnastu do trzydziestu minut na rozmowę.

Program konferencji

5 października

otwarcie konferencji (godz. 10.00-10.30)

Część I – Historiografia (godz. 10.30-11.30)

godz. 10.30-10.45 – prof. dr hab. Jerzy Strzelczyk, Skandynawowie a ziemie polskie w badaniach historyków

dyskusja (15 min.)

godz. 11.00-11.15 – dr Jerzy Sikora (IA UŁ), Skandynawowie a ziemie polskie w badaniach archeologicznych

dyskusja (15 min.)

przerwa (godz. 11.30-11.45)

Część II – Metodyka badań (godz. 11.45-13.15)

godz. 11.45-12.00 – dr Remigiusz Gogosz, Kilka uwag nad metodyką badań z punktu widzenia historyka

dyskusja (30 min.)

godz. 12.30-12.45 – dr Grzegorz Kiarszys (IHSM US), Kilka uwag nad metodyką badań z punktu widzenia archeologa

dyskusja (30 min.)

zwiedzanie wystaw w Muzeum (godz. 13.15-15.00)

Część III – Przez pryzmat źródeł pisanych (godz. 15.00-16.30)

godz. 15.00-15.15 – dr Michał Bogacki (MPPP), Kim byli, co tu robili… Próba odpowiedzi na różne pytania

dyskusja (30 min.)

godz. 15.45-16.00 – prof. dr hab. Dariusz Andrzej Sikorski (IH UAM), Obecność Skandynawów na ziemiach polskich w świetle łacińskich źródeł pisanych

dyskusja (30 min.)

zwiedzanie z kuratorem wystawy Wikingowie w Polsce? (godz. 16.45-18.00)

6 października

Część III – Przez pryzmat źródeł pisanych (godz. 9.00-9.45)

godz. 9.00-9.15 – dr hab. Jakub Morawiec (IH UŚ), Coś o czym zapominamy – ziemie polskie w źródłach skandynawskich

dyskusja (30 min.)

Część IV – Przez pryzmat źródeł archeologicznych (godz. 9.45-10.30)

godz. 9.45-10.00 – prof. dr hab. Przemysław Urbańczyk (IAE PAN), Archeologiczne świadectwa obecności „Skandynawów” w państwie Bolesława Chrobrego

dyskusja (30 min.)

przerwa (godz. 10.30-10.45)

Część IV – Przez pryzmat źródeł archeologicznych (godz. 10.45-12.15)

godz. 10.45-11.00 – dr Marek Jagodziński (MA-H w Elblągu), Truso – jak bardzo skandynawskie?

dyskusja (30 min.)

godz. 11.30-11.45 – dr Wojciech Filipowiak, mgr Karolina Kokora (IAE PAN), Wolin skandynawski. Tak czy nie?

dyskusja (30 min.)

przerwa (godz. 12.15-12.30)

Część IV – Przez pryzmat źródeł archeologicznych (godz. 12.30-14.00)

godz. 12.30-12.45 – dr hab. Andrzej Janowski (IAE PAN), Źródła archeologiczne z ziem polskich – próba podsumowania

dyskusja (30 min.)

godz. 13.15-13.30 – prof. dr hab. Andrzej Buko (IAE PAN), Wikingowie w Polsce: czy potrafimy ich identyfikować?

dyskusja (30 min.)

przerwa (godz. 14.00-14.15)

zakończenie konferencji (godz. 14.15-14.45)

godz. 14.15-14.45 – podsumowanie konferencji

Muzeum Początków Państwa Polskiego, ul. Józefa Kostrzewskiego 1, Gniezno

PMK Design
© Organizacja Monarchistów Polskich 1989–2018 · Zdjęcie polskich insygniów koronacyjnych pochodzi z serwisu replikiregaliowpl.com.